Çelik kapı boyama, çelik kapılardaki renk solması, yıpranma ve benzer etkilerin ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir. Bazı kullanıcılar ise bu türden olumsuz etkiler olmasa dahi çelik kapıların görünümünü değiştirmek için boyama yöntemini tercih edebilmektedir. Yazımızın devamında çelik kapı boyama ile ilgili bütün detaylar yer almaktadır.
Çelik Kapı Boyama Nasıl Yapılır?
Çelik kapıların boyanması, profesyonellik gerektiren bir süreçtir. Boyamanın sorunsuz ve kalıcı olabilmesi için bu işlemin mutlaka uzmanlarca yapılması gerekir. Zira bu süreçte yapılacak bir hata, boyaların ilerleyen dönemlerde kavlamasına veya boyalarda dalgalanmalar oluşmasına yol açabilir.
Çelik kapı boyama işlemi, kendi içerisinde bazı adımlardan meydana gelmektedir. Bu adımların tamamı özenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Çelik kapıların boyanması sürecinde izlenen adımlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
Hazırlık
Boyama sürecinin ilk adımı hazırlıktır. Hazırlık süreci, son derece önemlidir. Bu süreçte yapılması gerekenler şu şekildedir:
- İlk olarak kapıdaki kapı kolu, kilitler, gözetleme dürbünü ve benzeri bileşenler sökülmelidir. Böylece boyama sırasında bu bileşenlerin lekelenmesi engellenir.
- Kapı ile duvarın birleştiği noktalara bant çekilmeli ve kapı boyasının duvar ile teması önlenmelidir.
- Kapının genel tozu alınmalı ve boyama için hazır hale getirilmelidir.
Zımpara
Hazırlık sürecinden sonra zımpara aşamasına geçilir. Zımpara aşamasında boyanacak yüzeyleri pürüzsüz hale getirilmesi hedeflenir. Kalkan boyalar zımpara ile çıkarılır. Gerekli görülmesi durumunda ısı tabancasından da destek alınarak gereken yerlerdeki boyalar çıkarılır.
Zımpara, astar ve sonrasında uygulanacak boyanın tutması açısından çok önemlidir. Zımpara yapılan yüzeylerdeki boyaların daha kalıcı olduğu bilinen bir gerçektir.
Astar
Astar, boya öncesinde yüzeylere yapılan uygulamadır. Astar ile yüzeyler boyaya hazırlanır ve boyanın daha kalıcı olması sağlanır. Dalgalanmaların engellenmesi, boyanın uzun ömürlü olması ve bir önceki rengin hızlı bir şekilde kapatılması için astar, olmazsa olmazlardan biridir.
Çelik Kapı Boyama
Astar sonrasında boyama işlemine geçilir. Kapının mevcut rengi ve boyamada tercih edilen renge bağlı olarak boyama 3-5 kat olmalıdır. Bir önceki renk tamamen kapatılana kadar boyama devam eder.
Boyama için fırça ve sünger rulo kullanılır. Fırça, daha hassas bölgelerin boyanması için kullanılır. Ayrıca girinti ve çıkıntılar da fırça ile boyanır. Böylece tüm yüzeylerin boyanması sağlanır. Diğer bölümlerin boyanması için ise sünger rulo kullanılır. Çelik kapı boyama sürecinde kullanılan fırça ve sünger rulo, mutlaka kaliteli ve kapıya uygun olmalıdır.
Boyama sürecinde birden fazla kat uygulanır. Her kattan sonra kuruma için yeteri kadar beklenmesi önemlidir. Boya kurumadan diğer kat atılırsa dalgalanmalar ve benzeri problemler ortaya çıkabilir. Bu tür olumsuz etkiler ise tüm sürecin negatif yönlü olarak etkilenmesine neden olur.
Çelik Kapı Hangi Boya ile Boyanır?
Çelik kapı boyama sürecindeki en önemli hususlardan birisi boya seçimidir. Çelik kapıların boyanmasında kullanılacak farklı boya seçenekleri vardır. Bunlardan yaygın olarak kullanılanlara dair detaylar şu şekildedir:
Yağlı Boya
Yağlı boya, en dayanıklı boya türü olarak dikkat çeker. Son derece dayanıklı olan yağlı boya, bu özelliğinden dolayı tercih edilir. Yağlı boyaların kendi içerisinde mat, parlak, yarı parlak, donuk ve düz gibi farklı seçenekleri vardır. Kullanıcılar, kendi isteklerine göre bunlardan uygun olanları tercih edebilir.
Yağlı boyalar, dayanıklı olmalarına karşın uzun kuruma süreleri ile dikkat çeker. Bundan dolayı katlar arasındaki bekleme süresi biraz uzun olabilmektedir. Bir diğer dezavantajları ise kokularıdır. Yağlı boyalar, yoğun kokuya sahiptir ve boya yapılan alanda bıraktıkları kokunun tamamen geçmesi için birkaç gün gerekebilir.
Su Bazlı Boya
Çelik kapıların boyanması için kullanılabilecek bir diğer seçenek ise su bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar hızlı kurumaları ve daha az kokulu olmaları ile öne çıkar. Ancak dayanıklılık konusunda yağlı boyaların gerisinde yer alır.
Su bazlı boyalar uygulanmadan önce astar atılır ve böylece çok daha dayanıklı olması sağlanır. Astar sonrasında dahi yağlı boyalar kadar dayanıklı olmadığı bilinir. Ancak kokusuz olmaları ve hızlı kurumaları ile öne çıkan bir boya türü olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.
Hangi boyanın daha uygun olduğu, kapıların genel durumu dikkate alınarak belirlenir. Metal ve ahşap yüzeylerin alanları, pas durumu, kapıdaki bileşenler ve benzeri etkenler göz önünde bulundurularak hangi boyanın daha uygun olduğuna karar verilir. Bu karar, alanında profesyonel olan personeller tarafından verilir. Böylece yapılan çelik kapı boyama işlemi daha başarılı ve daha uzun ömürlü olacaktır.
Paslanmış Çelik Kapı Nasıl Boyanır?
Çelik kapılar, dış etkenlere açık noktalarda yer alabilir. Nem, yağmur ve benzeri etkenler nedeniyle çelik kapılarda paslanma oluşabilir. Korozyon olarak da isimlendirilen paslanma, metal bölümlerin çürümesine neden olur. Dolayısıyla paslı bölümlerin temizlenmesi ve pasların giderilmesi gerekir.
Paslanmış çelik kapılar, uygun yöntemler kullanılarak boyanır. Paslanmış çelik kapıların boyanmasındaki süreç, normal kapılara göre nispeten daha farklıdır. Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak kapılardaki kilitler, kapı kolları, gözetleme dürbünü gibi bileşenler çıkarılır.
- Kapıların genel temizliği yapılır.
- Temizlik sonrasında paslı bölümler kazınır. Pasın durumuna göre bazen zımpara bazen de taşlama makinesi kullanılır.
- Zımpara ile pasın tamamen çıkarılması hedeflenir.
- Pasın temizlenmesi çok önemlidir. Boyanın daha sonraki süreçlerde kalkmaması ve kalıcı olması çok önemlidir.
- Eğer kaldırılan pas kalın olursa yüzeylerin eşitlenmesi için ilgili bölümlere macun çekilir.
- Pasın tekrardan ortaya çıkmaması için antipas özellikte olan boya ile paslı bölgeler boyanır.
- Paslı boya sonrasında ise astar atılır ve sonrasında normal boyamaya geçilir.
Paslanmış çelik kapıların boyanması için izlenmesi gereken yol genel hatları ile bu şekildedir. Kapılardaki pas durumuna ve pasın hangi bölümlerde olduğuna göre yapılan işlemde bazı farklılıklar olabilir.
Çelik Kapı Boyama ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çelik kapı boyama ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
Su Bazlı Boya ile Çelik Kapı Boyanır Mı?
Su bazlı boya ile çelik kapılar boyanabilir. Boyama öncesinde astar atılması, dayanıklılığı artıracaktır.
Çelik Kapı Boyama Kaç TL?
Çelik kapıların boyama maliyeti, kapıların durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Pas, metal ve ahşap yüzeylerin durumu gibi unsurlar fiyatları etkiler.
Çelik Kapılar Her Boya ile Boyanır Mı?
Çelik kapıların boyanması için genellikle su bazlı ve yağlı boyalar tercih edilir.