Çelik kapı montajı, çelik kapıların bina içerisindeki yerine takılması işlemidir. Bu işlem bazen binaların ana giriş kapılarına yapılsa da genel olarak daire girişlerine yapılır. Peki, çelik kapı montaj işlemi nasıl yapılır? Çelik kapı montajı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Çelik Kapı Montajı Nasıl Yapılır?
Çelik kapıların montajı, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir işlemdir. Zira bu işlem sırasında yapılacak küçük hatalar, hem güvenlik hem de kullanım problemlerine neden olur.
Her ne kadar dışarıdan bakıldığında çelik kapıların yapıları aynı gibi görünse de bu kapıların kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunların her birinin montajı farklı şekilde yapılır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan çelik kapı modelleri ve bunların montajlarına dair detaylar aşağıdaki gibidir:
Çift Kasalı Çelik Kapı Montajı
Çift kasalı veya ayarlı (körüklü) kasa olarak bilinen modeldir. Bu modelin en önemli özelliği, kasanın çift parçalı olmasıdır. Montaj da buna uygun olarak gerçekleştirilir. Bu kasaların montajı için izlenen adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak kapının takılacağı girişin duvarları ve zemini düzeltilir.
- Kapının kasası ikiye ayrılır ve parçalardan birisi içeriden, diğeri ise dışarıdan yerleştirilir.
- Kasalar birleştirilmeden önce terazi ile denge kontrolleri yapılır. Dengede sorun varsa bu durum düzeltilir.
- Kasalar dengeye alındıktan sonra vidalarla birleştirilir. Böylece iki parçalı kasa birbirine tutturulur ve sabitleme işlemi tamamlanır.
- Kasa ile duvar arasında kalan bölümlere köpük sıkılara buradaki boşluklar doldurulur.
- Son olarak da kanat takılarak gerekli kontroller yapılır ve işlem tamamlanır.
İşlem sonrasında sabitleme vidalarının kapakları kapatılır ve dışarıdan görünmeleri engellenir. Ayrıca kapı fitili de bu süreçte takılır.
Ayarlı kasaların da kendi içerisinde farklı türleri bulunur. Fitil altı vidalı veya gizli ayarlı olarak bilinen kasalar da bunlardan biridir. Bu kasadaki temel fark ise sabitleme vidalarının fitil altında olması ve dışarıdan bakıldığında görülmemesidir. Bunun haricinde söz konusu modeller için de çelik kapı montaj işlemi aynıdır.
Sabit Kasa Montajı
Sabit kasa, adından da anlaşılacağı üzere tek parçalı bir kasadan oluşur. Kasa, iç ve dış kasa olarak ikiye ayrılmaz. Montaj da buna uygun şekilde yapılır.
Sabit kasanın montajı için iç ve dış pervazların boylarının farklı olması gerekir. Kapının iç pervazı dış pervazdan kısa olur ya da dış pervaz, iç pervazdan kısa olmalıdır. Bu şartın sağlanmasından sonra çelik kapı montajı için şu adımlar izlenir:
- Kasa, pervazların boy farklarından dolayı kapıya yerleştirilir.
- Çelik kapı kasasının terazisi alınır ve dengelenir.
- Dengede olan kasa ile duvar arasındaki boşluklar köpükle doldurulur.
- Bu işlemde köpük kullanılmasından dolayı yapılan işlem köpükle çelik kapı montajı olarak da ifade edilir.
- Kasa, sabitleme vidaları ile duvara farklı yerlerden sabitlenir. Sonrasında ise vidaların üzeri plastik kapaklarla kapatılır.
- Son olarak kapının kanadı ve fitiller takılarak işlem tamamlanır.
Bunların haricinde de farklı çelik kapı kasası türleri vardır. Ancak günümüzde yaygın olarak bunların kullanıldığını ifade etmek yanlış olmayacaktır.
Çelik Kapı Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çelik kapı montajının sorunsuz bir şekilde tamamlanması için bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Söz konusu hususlar, sadece kapının montajı için değil, daha sonraki süreçteki güvenlik ve kullanışlılık için de önemlidir. Çelik kapı montaj işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kapı ölçülerinin doğru alınması, bu süreçteki en önemli husustur. Zira çelik kapı, bu ölçülere göre gelecektir. Ölçü alımı birkaç defa kontrol edilmeli ve bu aşamada hata olmamasına özen gösterilmelidir.
- Montaj sırasında kapının kanatları ve üst bölümü teraziye alınmalıdır. Böylece kapının tamamen dengede olması sağlanır. Bu ise daha sonraki süreçte kullanım ve güvenlik problemleri çıkmaması için önemlidir.
- Kapı teraziye alındıktan sonra köpükle boşluk doldurma veya vida ile sabitleme işlemi sırasında terazinin bozulmamasına ekstra önem verilmelidir.
- Fitil ve köpük uygulamaları, ses ve ısı izolasyonu için önemlidir. Hatasız olarak bu süreçler tamamlanmalıdır.
- Kapı montajı sonrasında kapının altındaki eşik mermer veya uygun malzeme ile yapılmalıdır.
Montajda yapılacak küçük hatalar, güvenlik ve kullanım problemlerine neden olacaktır. Üstelik bu sorunlar hemen değil, zaman içerisinde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kullanıcılar problemleri montajın üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra fark edebilir. Bu türden problemler yaşanmaması için montaj işleminin bu alanda uzmanlığa sahip, deneyimi profesyoneller tarafından yapılması gerekir.
Çelik Kapı Montaj Fiyatları Ne Kadar?
Çelik kapı montaj fiyatları, kapının türüne ve işlemin yapıldığı şehre bağlı olarak farklılık gösterir.
Çelik Kapı Montajı Ne Kadar Sürer?
Montaj işlemi ortalama 1-3 saat sürer. Montajın yapılacağı yerin uygunluğuna bağlı olarak süre değişir.
Çelik Kapı Montajı Zor Mu?
Çelik kapıların montajı profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Bu işlem için özel ekipmanlar kullanılır.
İnşaatta Çelik Kapı Ne Zaman Takılır?
Boya işlemi bittikten sonra çelik kapılar takılabilir. Ancak bazı durumlarda tesisatın ve zeminin bitmesi de beklenir.